StrijkkralenVeel gestelde vragen

Kun je strijkkralen smelten zonder strijkijzer?

Wanneer je met strijkkralen werkt, weet je dat het gebruik van een strijkijzer om je werkje helemaal af te maken onvermijdelijk is. De hitte van het ijzer zorgt ervoor dat de strijkkralen smelten en op die manier aan elkaar blijven zitten. Hierdoor krijg je een mooi effect dat we ook wel pixel art noemen.

Je hebt niet perse een strijkijzer nodig als je met strijkkralen werkt.  In dit artikel andere mogelijkheden om met strijkkralen te werken.

Kun je strijkkralen smelten zonder strijkijzer?

Absoluut. Je stapt dan alleen af van het traditionele strijkkralen werk op een grondplaat.

Normaal plaats je de plastic strijkkralen op een grondplaat waarop je vervolgens de strijkkralen gaat strijken met een heet strijkijzer. Hoe je dat precies doet, lees je hier. Vergeet niet om er bakpapier tussen te doen, zodat de strijkkralen niet aan je strijkijzer blijven zitten.

Je kunt de strijkkralen ook smelten in de oven. Je werkt dan niet meer met een grondplaat, omdat de grondplaat in de oven mee zou smelten en dat is niet de bedoeling.

Strijkkralen smelten in de oven

Schaaltje maken

Strijkkralen hoef je niet perse op een grondplaat te doen om er leuke werkjes mee te maken. Zo kun je ook een laagje strijkkralen in een ovevaste glazen schaal doen en dit in de oven met elkaar laten versmelten. Zo creeer je een uniek bakje dat je voor vanalles kunt gebruiken.

Platte kralen maken

Ook kun je op een bakplaat op bakpapier strijkkralen zetten die je dan in de oven laat smelten tot platte kraaltjes, waar je mee kunt rijgen. Een leuke ketting bijvoorbeeld of een armbandje.

Koekvormpjes gebruiken

Met metalen koekvormpjes kun je ook met strijkkralen werken. Leg een vel bakpapier op de bakplaat, zet hierop een metalen koekvormpje en doe hierin een laagje strijkkralen. Zo krijg je leuke vormpjes die je kunt gebruiken als versiering in de kerstboom, paastak, voor valentijn of je maakt letters voor op een kaart.

Strijkkralen versmelten met water

Je hebt tegenwoordig ook waterbeads. Dit zijn speciale strijkkralen waarbij je geen strijkijzer nodig hebt. Deze strijkkralen zijn overigens niet van HAMA.

Nadat een werkje klaar is, spuit je er een beetje water overheen en blijven de kralen door het water aan elkaar plakken.

Denk voor het effect aan speelmais, dat door water plakkerig wordt en daardoor aan elkaar blijft plakken. De chemie zal waarschijnlijk anders zijn, maar het gaat om de essentie.

Tot slot

Wil je op traditionele wijze werken met strijkkralen, dus op een grondplaat, dan ontkom je niet aan het gebruik van een strijkijzer.

Laat je fantasie de vrije loop en je zult er achter komen dat er meer te maken is van strijkkralen en dat je niet perse een strijkijzer of een grondplaat nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *