StrijkkralenVeel gestelde vragen

Strijkkralen strijken nieuwe stijl

In het artikel Strijkkralen strijken heb ik je laten zien hoe je een werkje strijkt. Al dan niet met het meegeleverde strijkpapier of met een stukje bakpapier.

Mijn ervaring met het officiële strijkpapier is niet echt positief. Daarom ben ik vrij snel overgestapt op bakpapier en heb daar nog geen spijt van.

Ook ben ik de werkjes aan beide kanten gaan strijken. Dit zorgt voor een degelijk resultaat dat niet zomaar breekt of kapot gaat. Ik heb al heel wat werkjes staan die ik nog moet lijmen, omdat fragiele delen af zijn gebroken. Met dubbelzijdig strijken voorkom je dit. Daarover in een volgend artikel meer.

Het strijken van strijkkralen blijft een uitdagend klusje. Gaat het niet te hard? Smelt de grondplaat nu mee *schrik*? Hoe kan het dat de helft van de kralen niet goed gestreken zijn? De strijken nieuwe stijl is dé oplossing.

Strijkkralen oude stijl

Het werkje op de grondplaat laten zitten en dan vervolgens strijken, heeft mij al heel wat gesmolten pinnetjes op een grondplaat bezorgd. Daardoor zijn grondplaten op een gegeven moment gewoon versleten en onbruikbaar.

Het is me ook al vaak gebeurd dat een plaatje me uit de handen valt, met strijkkralen en al. Weg werk! Dan kon ik helemaal overnieuw beginnen. En daar zat ik natuurlijk niet altijd op te wachten.

Gelukkig ontdekte ik een nieuwe manier van strijken. Als je leest hoe dit in zijn werk gaat denk je: Tuurlijk! Waarom heb ik dit zelf niet Bedacht!

Wat heb je nodig om in nieuwe stijl te strijken?

Strijkkralen en zo!Eigenlijk niet zo heel veel. Je hebt de grondplaat, de kralen en……schilders tape.

Iedereen heeft dit wel ergens in huis liggen. Tenminste ik wel. En heb je geen schilders tape, ren dan snel naar de Action om een rol te kopen. Het liefst de brede variant. Die is ongeveer 5 a 6 centimeter breed.

Hoe ga je te werk?

Je maakt je werk op de grondplaat. Wanneer je klaar bent pak je de schilders tape erbij. Je haalt er een stuk af zo lang als je werk breed is.

Strijkkralen en zo!

Plak de reep tape op de kralen die nog op de grondplaat zitten. Druk het goed aan, zodat alle kralen aan de tape kleven.

Strijkkralen en zo!

Gebruik zoveel tape als je nodig hebt om het hele werk te bedekken. Nogmaals, zorg dat de kralen goed aan de tape kleven.

Strijkkralen en zo!     Strijkkralen en zo!

Draai de plaat om.

Strijkkralen en zo!

Haal nu voorzichtig de plaat ervan af.

Strijkkralen en zo!

Nu heb je een stuk schilders tape waar kralen op zitten in het patroon dat jij gemaakt hebt.

Strijkkralen en zo!

Neem een stuk strijkpapier/ bakpapier en leg dat over het werkje heen. 

Strijk het werkje, zoals je dat normaal zou doen (als de grondplaat eronder zou zitten).

Strijkkralen en zo!     Strijkkralen en zo!

Nadat je het werkje hebt gestreken draai je het weer om.

Haal de tape eraf.

Strijk andere zijde.

Let op bij het nieuwe strijken

Door met tape te werken, verdwijnt de grondplaat bij het strijken. Dat was je uitgangspunt voor hoe lang je ging strijken.

Dat ben je nu kwijt. Let dus tijdens het strijken goed op dat je niet te lang strijkt en te hard drukt. Dan strijk je het werkje te dun en dat kan het eindresultaat verpesten.

Het beste is ook om het werkje te laten afkoelen (met iets zwaars erop), voordat je de tape eraf haalt. Warme kralen en trekken aan tape is geen goede combinatie.

Wat is je beperking bij strijken nieuwe stijl?

GEEN. Dat is het mooie. Je hebt geen beperking in formaat. Ik heb werken gezien van een A3 die op deze manier werken gestreken.

Het is zelfs handiger om grote werken op deze manier te strijken, omdat aan elkaar gekoppelde platen veel lastiger te verplaatsen zijn. Door te tapen blijft je werk veilig. Ook als je het laat liggen en een dag later gaat strijken.

 

Ga je het uitproberen? Ik ben nieuwsgierig naar je ervaringen met het strijken nieuwe stijl. Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld. Inspireer anderen met jouw verhaal en laat je inspireren door anderen.

2 gedachten over “Strijkkralen strijken nieuwe stijl

  • Claudine Braeckevelt

    Ik heb sinds kort een ‘intelligent’ strijkijzer (lees: een strijkijzer zonder draaiknop om de hitte van je strijkbout in te stellen). Ik heb vandaag voor de 1ste keer geprobeerd om daar strijkparels mee te strijken en het lukt me niet. Het lijkt wel of het strijkijzer niet heet genoeg wordt om de pareltjes aan mekaar te laten smelten. Iemand een oplossing?

    Beantwoorden
    • Strijkkralen Fan

      He Claudine,

      Als je de hitte niet kunt instellen, is het misschien handig om een goedkoop strijkijzer voor de strijkkralen aan te schaffen. Misschien heeft de kringloop/tweede hands winkel nog een ‘oud’ strijkijzer.

      Succes!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *