StrijkkralenVeel gestelde vragen

Strijkkralen strijken

Het woord strijkkralen zegt het al: je moet ze strijken. Toch kan het lastig zijn om je ontwerp op een goede manier te strijken. In dit artikel een paar voorkomende problemen en oplossingen voor het lastige en definitieve klussen van strijkkralen strijken.

Strijkpapier voor het strijkkralen strijken

In de meeste setjes strijkkralen die je kant en klaar koopt zit een velletje strijkpapier. Zo vond ik een paar velletjes in het Ikea strijkkralen setje in het tonnetje strijkkralen van de Action, maar ook in het setje van de Hema.

Dit strijkpapier is zo dun dat je het hoogstens 2 of 3 keer kunt gebruiken. Als je niet oppast strijk je het papier kapot en zit je met je strijkijzer rechtstreeks op het plastic te strijken.. Dit gesmolten plastic is lastig te verwijderen van je strijkbout.

Zorg voor stevig papier waarmee je jouw ontwerpen probleemloos strijkt.

Strijkkralen strijken
Strijkkralen strijken

Het meest ideale papier om te gebruiken kun je vinden in je eigen keuken: bakpapier.

In plaats van het papier te kopen dat er speciaal voor is gemaakt (dat overigens duur is in aanschaf) gebruik je het bakpapier dat je voor € 1 koopt bij de Action, Xenos of Blokker. Met zo’n rol kun je wel een tijdje vooruit.

Knip het stuk dat je wilt gebruiken in het formaat van je ontwerp.

Temperatuur strijkijzer

Strijkkralen strijken
Strijkkralen strijken

Je eigen ervaring leert je dat jouw strijkijzer net weer anders op temperatuur komt dat dat van iemand anders. Meestal wordt er een temperatuur aangegeven voor strijkkralen strijken, maar het wijkt altijd net iets af. De hoogste temperatuur is te hoog (bij mij is dat 3 bolletjes) en twee bolletjes is qua temperatuur te laag. Voor mij is het een kwestie van er net tussen in zitten.

De tijd dat je de strijkbout op het ontwerp houd staat ook niet vast. Bekijk zelf hoelang nodig is, door regelmatig tijdens het strijkkralen strijken even te checken hoever het al gesmolten is. Door te tellen houd ik het bij. Meestal tel ik twee keer tot 10. En check ik tussendoor hoever de strijkkralen gesmolten zijn.

Wanneer je te lang strijkt is de kans aanwezig dat je de grondplaat mee strijkt en dat deze ook smelt (aangezien de grondplaat ook van plastic is).

Strijkkralen strijkenConclusie

Regelmatig checken tijdens het strijken is het beste. Na verloop van tijd krijg je meer ervaring met het strijkkralen strijken en weet je wat voor jouw het beste werkt.

Zet na het strijken iets zwaars op het ontwerp, zodat het niet gaat kromtrekken.

4 gedachten over “Strijkkralen strijken

 • Elisabeth

  De strijkpareltjes kleven aan bakpapier hoe komt dat ?

  Beantwoorden
  • Hoi Elisabeth,

   Dan kan het zijn dat de strijkkralen statisch zijn en daardoor blijven kleven. Wel eerst goed het hele werkje strijken.

   Zorg ervoor dat je vetvrij bakpapier gebruikt. Het kan ook zijn dat het daardoor de kraaltjes blijven plakken, door vettigheid.

   Succes!

   Beantwoorden
 • lisette valk

  na het strijken wanneer kan je vorm verwijderen ?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *