InspiratieStrijkkralenStrijkkralen grondplaten

Strijkkralen letters om te leren lezen en schrijven

Mijn dochter wil absoluut leren lezen. Iedere keer vraagt ze weer: Wanneer leer ik nou lezen? Je kunt hierbij strijkkralen letters inzetten om te leren lezen en schrijven.

Heel veel letters herkent ze al. Het woorden vormen vindt ze nog lastig. Haar eigen naam kan ze al schrijven en ook mijn naam de naam van haar broertje en de naam van haar andere mama kan ze perfect schrijven.

Het zou leuk zijn als ze met lossen letters kan gaan oefenen. Daarvoor heb ik een letterplaat van Hama gekocht.

Strijkkralen letters letterplaat van Hama

Ik kan ook zelf aan de slag gaan om op een vierkante grondplaat letters te maken. En dat zou nog niet eens zo lastig zijn. Maar de letterplaat van Hama kwam ik tegen en kon ik niet laten liggen. Leuk om eens uit te proberen, dacht ik.

Het eerste probeersel ging aardig goed, maar zodra de kids met de letters gingen spelen gingen er al snel letters kapot. De M en de N zijn breekbare letters en zo zijn er nog een paar letters waar je eigenlijk niet mee kunt spelen.

Strijkkralen letters - Strijkkralen en zo!
Strijkkralen letters

Het blijft niet bij 26 letters

Wil je een kind echt aan de slag laten gaan met de letters, dan zijn 26 letters niet genoeg. Veel woorden hebben al meer dan één E of A. Dus het is echt kijken hoeveel letters je gaat maken.

Je kunt ook eerst beginnen met een volledige 26 letter set en daarbij een aantal extra klinkers en medeklinkers maken.

Ontwerpen

Met letters kun je natuurlijk heel veel. Op een kaart een eigennaam maken of een naambordje voor op de deur.

Strijkkralen letters - Strijkkralen en zo!
Strijkkralen letters

Om de letters nog steviger te maken kun je er ook voor kiezen om de strijkkralen aan beide kanten te strijken. De eerste keer op de plaat en de tweede keer de onderkant op een houten snijplank. Het geheel is uiteindelijk platter, maar aan beide kanten zitten de strijkkralen dan goed aan elkaar. Daarmee voorkom je dat de letters snel breken.

Met deze letters kan je kind echt aan de slag met lezen en schrijven. Ik begon met de naam. Zo herkennen ze snel hun eigen letters en naam, ook op school erg handig. Met deze letters kun je er ook gewoon een spelletje van maken. Veel plezier!

Wat ga jij van letters maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *