StrijkkralenVeel gestelde vragen

Werkjes maken van strijkkralen: hoe doe je dat…?

Voor het maken van werkjes van strijkkralen heb je twee dingen nodig: 1) grondplaat en 2) kralen. Een grondplaat heeft een X aantal pinnetjes. Op die pinnetjes zet je de kralen. Wanneer het ontwerp klaar is, leg je er speciaal papier op en ga je er met een heet strijkijzer overheen. De hitte versmelt de kralen, en je werkje is klaar.

Hoe werken met strijkkralen

Het strijken van de kralen is het belangrijkste aspect van hoe werken met strijkkralen. Het gaat erom dat je de kralen met elkaar verbindt door hitte. De kralen versmelten en plakken aan elkaar vast. Zo kun je een werkje dat klaar is na afkoeling van de grondplaat afhalen.

Grondplaten voor strijkkralen

Voor het werken met strijkkralen heb je een grondplaat nodig. Die heb je in verschillende vormen en maten:

 • Vierkant
 • Cirkel
 • Hart
 • Zeshoek
 • Ster

Maar ook zijn er voor gevormde grondplaten:

 • Vlinder
 • Dolfijn
 • Vogel
 • Auto
 • Beertje en nog veel meer

De grote vierkante grondplaten kun je ook koppelen, zodat je ook grotere werken kunt maken van strijkkralen. Deze grondplaten passen als puzzelstukken in elkaar.

Klik hier voor meer info over verschillende soorten grondplaten

Een aantal waarschuwingen vooraf

Formaat

Strijkkralen zijn er in verschillende formaten:

 1. Maxi 10mm
 2. Midi 5mm
 3. Mini 3mm

De meest gangbare maat is de midi maat (5mm). De maxi maat is het meest geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. En de kleinst maat, de mini, zijn wat uitdagender voor de 10+. Alle maten kralen zijn geschikt om te strijken.

Let met kleine kinderen, onder de 3 jaar, op met strijkkralen. Door de vrolijke kleurtjes zijn ze aantrekkelijk en kunnen ze gemakkelijk ingeslikt worden.

Hitte

Er is hitte nodig om de kralen met elkaar te versmelten. Het gemakkelijkst is een strijkijzer om de platte werkjes te strijken. Om platte kralen te maken gebruik je de oven.

Zorg dat je je vader of moeder vraagt om de kralen te strijken.

Zorg dat je als volwassene de strijkkralen werkjes strijkt. Laat kinderen niet onbeheerd met een strijkijzer werken.

Afkoelen

Nadat een werkje is gestreken is het nog heet. Laat het afkoelen. Het liefst onder een plank met gewicht erop om kromtrekken te voorkomen.

Heb je de oven gebruikt? Dan geldt hetzelfde. Laat het eerst goed afkoelen, voordat je het oppakt.

Tot slot

Neem de waarschuwingen in acht en wanneer je met kinderen werkt met strijkkralen, laat ze nooit alleen met een heet strijkijzer.

Het enige dat je tegenhoudt is je eigen fantasie en creativiteit. Laat je fantasie de vrije loop en maak wat je wilt van kralen. Alles is mogelijk, als je maar blijft proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *