StrijkkralenVeel gestelde vragen

Hoe kun je brooddeeg met strijkkralen combineren?

Z

Je hoeft niet perse op de traditionele manier met strijkkralen te werken. Een grondplaat is niet altijd nodig voor een patroon en een strijkijzer niet voor het smelten. Brooddeeg met strijkkralen is ook een leuke manier om met strijkkralen bezig te zijn. Het brooddeeg gebruik je dan als vorm om de strijkkralen in te leggen en in de oven te laten smelten.

Koekjesvormen gebruiken

In het artikel over strijkkralen strijken zonder strijkijzer, geef ik koekvormpjes (metalen) als suggestie om strijkkralen in te doen en in de oven te laten smelten.

Misschien heb je niet de vorm in huis die je graag wilt of wil je van het handje van je kind een strijkkralen vorm maken. Dan kun je het beste brooddeeg gebruiken om zelf een vorm te maken.

Brooddeeg met strijkkralen

Toen ik op de kleuterschool zat maakte de juf in de zandtafel een afdruk van mijn hand en goot daar gips in. Zo ontstond er een leuk moederdagcadeautje. Dit gipsen handje heb ik nog steeds.

Je kunt dit ook met strijkkralen doen.

Je maakt brooddeeg en je rolt dit uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dikte. Deze plak leg je op de bakplaat. Leg er wel bakpapier onder in verband met het smelten van de plastic strijkkralen.

Je kind legt de hand op het brooddeeg je drukt licht aan en met een potlood maak je de omtrek van de hand. Daarna snij je met een mes het binnenste weg, zodat er een vorm van een hand achterblijft.

Vervolgens vul je de vorm met strijkkralen. Je kunt een variatie aan kleuren er gewoon ingooien. Of je kunt een patroon maken. Bijvoorbeeld een regenboog of de favoriete kleuren van je zoon of dochter. Zorg dat de randen ook goed gevuld zijn.

Brooddeeg met strijkkralen in de oven

De bakplaat met het brooddeeg en de strijkkralen doe je in een voorverwarmde oven (240 graden celsius). Maak je niet druk om het brooddeeg. Het gaat om de strijkkralen. Houd in de gaten dat de kralen goed smelten. Minstens een kwartier (15 minuten) in de oven. Daarna kijk je of de kralen voldoende zijn gesmolten.

De bakplaat haal je uit de oven. Goed laten afkoelen, voordat je het werk uit de vorm haalt. Het brooddeeg kun je weggooien en de strijkkralen vorm die overblijft is een mooi herinnering.

Tot slot

Je kunt ook hier je creativiteit de vrije loop laten. Heb je een andere vorm die je graag wilt? Geen probleem, maak van papier een malletje die je op het brooddeeg legt en uit kunt snijden. Zo ontstaan steeds weer unieke strijkkralen werkjes.

Zelf unieke strijkkralen werkjes maken? Koop dan hier je strijkkralen en grondplaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *