InspiratieStrijkkralen

Strijkkralen voor volwassenen: van speelgoed tot hobby in no-time

Strijkkralen voor volwassenen? Absoluut. Je kent strijkkralen natuurlijk als speelgoed voor kinderen. Met de kleine kraaltjes verbeteren ze niet alleen hun verfijnde motoriek, ze ontwikkelen ook kennis van kleuren, patronen en bovenal creativiteit om hun eigen ideeën te uiten. Strijkkralen voor volwassenen staat nog niet zo in de schijnwerpers. Dat zou best mogen, want net als ministekc zijn er legio volwassenen die met strijkkralen werken.

Strijkkralen voor volwassenen

Misschien ben je net als ik in aanraking gekomen met strijkkralen via je kids. Bij Ikea kocht ik ooit jaren geleden een tonnetje strijkkralen en de bij behorende grondplaatjes. Kinderen had ik nog niet. Het trok me aan. Maar de strijkkralen verdwenen in de kast.

De strijkkralen kwam weer tevoorschijn toen mijn tweeling oud genoeg was om met de kleine kraaltjes te werken. Daarna was ik verslaafd.

Niets te vinden

Op Internet vond ik geen enkele Nederlandse website voor strijkkralen. Dat is mede de reden geweest om deze site op te zetten.

Het begon met kleine werkjes voor de kinderen. Diertjes, stripfiguurtjes, sterren, hartjes en vooral ook Disney.

Strijkkralen voor volwassenen vond ik weinig. Dat wat ik vond waren filmpjes op YouTube met enorme werken van strijkkralen specifiek voor volwassenen. Er waren zelfs strijkkralen ondernemers, die grote werken maakten en die verkochten. Meestal in opdracht. En daar zaten gave werken tussen.

Strijkkralen voor volwassenen in Nederland

In Nederland vind je hier weinig tot niets over. Het is alsof Nederlanders zich schamen om met strijkkralen bezig te zijn. Dat is niet spannend en iets voor mensen die veel thuis zitten en weinig ‘spannende’ dingen doen. Het heeft vooral een stoffig beeld, net als mensen die puzzelen (vind ik ook fantastisch) en mensen die ministecken (doet mijn partner veel).  

MAAR dat hoeft dus helemaal niet. Strijkkralen is leuk, spannend, uitdagend en vraagt veel van je geduld én creativiteit.

Patronen strijkkralen voor volwassenen maken

Er zijn weinig grote patronenen te vinden in Nederland. Lange tijd had ik twijfel over mijn eigen kunnen op dat gebied.

Op de Facebookpagina van Strijkkralen en zo vroeg een mede strijkkralen fan om een specifiek patroon. Ze voegde een afbeelding bij met de vraag of wij dat patroon misschien hadden.

Ik voelde meteen de roeping en de uitdaging om dat patroon te maken en het te delen via de site en de groep.

Het is een groot en compex patroon. Het gaat om een huis met watermolen en veranda in 3D! Het is dus ook nog eens een bouwpakket.

Uitdaging!

De vraag inspireerde mij om niet alleen kleine ‘kinder’ werken en patronen te delen, maar ook grote patronen voor volwassenen zelf te maken en te delen.

Het huis is de eerste. Het patroon is nog niet klaar, ben druk bezig om het uit te tekenen en te tellen. Het is zeker niet de laatste.

Wil je starten met strijkkralen voor volwassen? Klik hier voor de producten om mee te beginnen.

Tot slot

Met een hobby begin je altijd klein. Je probeert wat uit, je leert, dingen mislukken. Maar je gaat door, want het idee en concept spreekt je aan.

Hetzelfde geldt voor strijkkralen voor volwassenen. Je blijft zoeken tot je iets vindt of tot er een idee naar je toe komt,zoals de vraag van een strijkkralen fan op de Facebookpagina.

Het is een kwestie van doorgaan, ondanks alles.

Wat zou jij als strijkkralen patroon willen zien op deze site? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld. Laat je inspireren door anderen en inspireer anderen met jouw verhaal.

3 gedachten over “Strijkkralen voor volwassenen: van speelgoed tot hobby in no-time

 • Wat goed dat je hier zoveel aandacht aan besteed. Want idd, sommige mensen zien deze hobby voor niet vol aan. Terwijl het heel mooi/leuk is om te doen.

  Beantwoorden
  • Strijkkralen Fan

   He Hester, klopt helemaal. Mensen kijken je dan een beetje raar aan. Heel jammer natuurlijk, want waar verschilt een hobby als deze met bijvoorbeeld koken, bakken, rommelen aan auto’s, postzegels verzamelen? Precies, nergens. Wij blijven lekker ons eigen ding doen, omdat het ons plezier geeft. Gelukkig hoeven wij hierin niemand te pleasen. Dank je wel voor je reactie!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *