StrijkkralenVeel gestelde vragen

Hoe lang moeten strijkkralen in de oven?


Om strijkkralen in de oven te smelten warm je de oven voor op minstens 220graden celsius. Op een bakplaat leg je dan de kraaltjes op een stuk bakpapier. Daarna stel je de over in op 10 minuten. Na 10 minuten kijk je of de kraaltjes genoeg gesmolten zijn. Zijn ze niet genoeg gesmolten, dan doe je ze weer 10 minuten in de oven op 220 graden.

Omdat iedere oven net even weer iets anders is, zal de tijd variëren. Als jij tevreden bent met het eindresultaat, is het goed. Laat de kralen afkoelen, voordat je ze van de bakplaat afhaalt.

Strijkkralen smelten zonder strijkijzer

Strijkkralen kun je ook zonder strijkijzer smelten. Zolang je maar hitte gebruikt dat er voor zorgt dat het plastic smelt en zo de strijkkralen aan elkaar versmelt.

Maar je wilt misschien niet altijd de strijkkralen aan elkaar laten versmelten. Er zijn ook werkjes die je van strijkkralen kunt maken waarbij je wel hitte nodig hebt, maar de strijkkralen NIET aan elkaar wilt hebben.

Bijvoorbeeld een schaaltje dat je maakt van strijkkralen. Of platte kraaltjes waarmee je een armbandje kunt rijgen. Voor beide projecten heb je geen strijkijzer nodig, maar een oven.

Platte kraaltjes maken

Van de strijkkralen kun je ook heel gemakkelijk platte kralen maken. Met deze platte kralen kun je vervolgens heel gemakkelijk armbandjes rijgen. Het resultaat van het werken met platte kralen is net anders dan met de gewone strijkkralen.

Zet de kraaltjes rechtop op de bakplaat, om er zo voor te zorgen dat het gat heel blijft. Het kraaltje zakt als het ware in elkaar en smelt tot een mooie afgerond kraal. Deze kun je gebruiken om kettingen en armbandjes te gebruiken.

Schaaltje maken

Je kunt van strijkkralen ook een schaaltje maken. Je hebt hiervoor een vuurvaste ovenschaal nodig. Begin klein om het uit te proberen. Je bekleedt de wand van het schaaltje met strijkkralen. Voorzichtig zet je het schaaltje in de oven. En gedurende 10 tot 15 minuten (duur kan varieren) ‘bakt’ het schaaltje met de kraaltjes bij een temperatuur van 220graden celsius.

Laat het schaaltje afkoelen en haal het kralen schaaltje uit de ovenschaal. En je strijkkralenschaaltje is klaar.

Tot slot

Je hoeft je niet te beperken tot ‘platte’ strijkkralen werkjes die je alleen op een grondplaat maakt. Er is zo veel mogelijk met strijkkralen. Let bij het in de oven doen op de temperatuur en op de duur dat de strijkkralen in de oven zitten. Te kort, dan smelten ze niet goed of mooi. Te lang, en ze smelten te veel en het werk mislukt.

Heb je vragen over strijkkralen en strijkkralen patronen? Stel ze gerust hieronder in het commentaarveld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *